Хүний гарт хоёр янзын нян байдаг. Нэг нь байнга байдаг бөгөөд маш ховор тохиолдолд халдвар тараадаг. Харин нөгөө нь тохиолдлын нян тул бид хурууны үзүүрээр хүрэх төдийд л гартаа наалдуулдаг. Бидний арилгаж цэвэрлэх ёстой нян бол сүүлийнх нь юм.
Ариун цэврийн өрөө орсныхоо дараа, ариун цэврийн хэрэглэл хүүхдийн живх сольсны дараа, хоол бэлтгэхийн өмнө, түүхий мах барьсны дараа гараа заавал угааж байгаарай. Мөн олон нийтийн тээврийн хэрэгсэлд та бидний нүдэнд үл харагдах олон халдварт нян байдаг тул гэртээ орж ирээд гараа угааж хэвшихийг олон улсын эмч мэргэжилтнүүд зөвлөж байна.
Та зөвхөн гоожуураас урсаж буй ус гарыг бүрэн нян бактериас салгана гэж бодох хэрэггүй савтай ус ч энэ үүргийг гүйцэтгэдэг. Усанд норгосон чийгтэй гартаа саван түрхэж угаах нь зүйтэй. Хэрэв та гараа хуурайгаар нь савандвал бүх хэсгийг бүрэн цэвэрлэж чаддаггүй тул саван болоод таны хөдөлмөр үр дүн муутай болно гэдгийг анхаараарай.
Гарын алгаас хурууны салаа үзүүр хүртэл сайтар хөөсрүүлэн савандаж дуусаад хаттал нь гараа өргөөрэй. Хэрэв та гадуур зоогийн газар, ажил дээрээ байгаа бол гараа угаасны дараа хогийн саванд хүрч болохгүй. Гэрийн нөхцөлд гарын алчуураа долоо хоногт хоёроос доошгүй удаа сольж хэвших нь зүйтэй.
Эх сурвалж: www.theguardian.com