Дэлхийн хүнсний үйлдвэрлэлд 2000 гаруй хүнсний нэмэлт бодисыг ашиглаж байгаа бөгөөд тэдгээрийг богино код буюу тоон тэмдэглэгээгээр дараах байдлаар ангилдаг.
Хүнсний бүтээгдэхүүний чанарыг дээшлүүлэх, хадгалалтын хугацааг уртасгах зорилгоор үйлдвэрлэлийн тодорхой үе шатанд зохих хэмжээгээр нэмдэг байгалийн гаралтай болон химийн аргаар нийлэгжүүлж авсан бодисуудыг хүнсний нэмэлт гэж нэрлэдэг.
Монгол улсын хэмжээнд мах, махан бүтээгдэхүүнд амт, өнгө оруулах зориулалтаар нитритийн давсыг өргөнөөр хэрэглэж байна. Өнөөдрийн байдлаар дэлхийн хүнсний үйлдвэрлэлд 2000 гаруй хүнсний нэмэлт бодисыг ашиглаж байгаа бөгөөд тэдгээрийг богино код буюу тоон тэмдэглэгээгээр дараах байдлаар ангилжээ.
Хүнсний бүтээгдэхүүний хаяглалтад хэрэглэж байгаа “Е” индекс гэдэг нь хэрэглэгчдэд тухайн хүнсний бүтээгдэхүүний орцод агуулагдаж буй нэмэлт бодисын төрлийг заасан мэдээлэл юм.
Үүнд:
Е 100 дээш - будагч бодис
Е 200 дээш - нөөшлөгч бодис
Е 300 дээш - үл исэлдүүлэгч бодис
Е 400 дээш - тогтворжуулагч бодис
Е 450 дээш - тос
Е 500 дээш - хүчлийг саармагжуулах бодис
Е 600 дээш - амт, үнэрийг нэмэгдүүлэгч бодис
Е 700 дээш - нөөц индекс
Е 900 дээш - үл хөөсрүүлэгч бодис
Е 1000 дээш - өнгөлөгч агент
Уншигч та сэтгэгдэл бичихдээ бусдын нэр төрд халдахгүй, ёс бус, бүдүүлэг үг хэллэг ашиглахгүй
байж, өөрийн болоод хүний үзэл бодлыг хүндэтгэнэ үү.