Цагаан сартай холбогдуулан Нийгмийн Эрүүл мэндийн үндэсний төвийн Хоол судлалын албаны эрдэм шинжилгээний ажилтан Б.Түвшинбаяр зөвлөмж хүргэж байна.
Хоногт шаардлагатай махны дээд хэмжээ нь 180г байдаг. 1 бууз = 35 гр мах гэж тооцвол та өдөртөө 5-6 н ширхэг бууз идэхэд хангалттай. Махны шингэц 3-4 цаг байдаг тул тохируулж хэрэглэхийг сануулж байна.
Махны их хэрэглээнээс шалтгаалж дараах эрсдэлүүд үүсдэг.
Үүнд:
- Бие махбодыг хордуулах
- Жин нэмэх
- Өтгөн хатах
- Зүрх судасны эмгэг үүсэх
- Даралт ихсэх
- Ходоод гэдэсний эмгэг үүсэх
- Элэг, цөс, нойр булчирхайн эмгэг үүсэх
- Бөөр, тулай, үе мөчний үрэвсэлт өвчин сэдрэх зэрэг сөрөг үр дагавруудтай.
Хоногт шаардлагатай хэмжээ хүнсний ногооны хэмжээ нь 400г байдаг. Аль болох түүхий ногоо жимс, тэдгээрийн шүүсийг уух нь зөв.
o Махны задралаас үүссэн хорт бодис, холестерины шингэцийг саатуулж биеэс зайлуулах
o Хоол боловсролтыг эрчимжүүлэх
o Гэдэсний гүрвэлзэх хөдөлгөөнийг нэмэгдүүлнэ
o Өтгөн хаталтаас сэргийлэх
o Жин нэмэхээс сэргийлэх
o Антиоксидант, фитохимийн бодис, будагч бодис, үнэрт бодис гэх мэт эрүүл мэндийг дэмжигч олон төрлийн бодис агуулдаг
o Аминдэм, эрдсийн өндөр агууламжтай
1 бууз = 35 гр мах гэж тооцвол та өдөртөө 5-6 н ширхэг бууз идэхэд хангалттай
Хоногт шаардлагатай хэмжээ 2-2,5 л байдаг.
Усны ач холбогдол нь:
- Жин нэмэхээс сэргийлнэ
- Бие махбодыг цэвэрлэнэ
- Өтгөн хаталтаас сэргийлнэ
- Хоолны шингэцийг нэмэгдүүлнэ
- Даралт ихсэлтээс сэргийлнэ
- Бодисын солилцоог эрчимжүүлнэ
Хоол идэхээс 20-30 минутын өмнө ус ууж байгаарай.
Сахарын хоногийн хэрэглээ – 25-30 гр байдаг.
- Жин нэмнэ /200 мл ундаа 320 ккал/
- Элэг өөхөлнө
- Дархлаа сулруулна
- Шимт бодисын шингэцийг бууруулна.